Persoană fizică autorizată reprezintă persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă.

Persoanele fizice autorizate trebuie să aibă un sediu profesional pe teritoriul României.

Pot desfăşura activităţi economice sub forma unei PFA, persoanele fizice care:

  • au împlinit vârsta de 18 ani;
  • nu au săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale şi cele care privesc disciplina financiar-fiscală, de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal;
  • au un sediu profesional declarat;
  • declară pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii.

Persoana fizică autorizată va ţine contabilitatea în partidă simplă, potrivit reglementărilor privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil.

În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

PFA îşi poate desfăşura activitatea în mod individual şi independent, ca persoană fizică autorizată sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii. Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent are calitatea de angajat propriu

Cu toate acestea, o persoană poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.

PFA este asigurată în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj.

PFA îşi desfăşoară activitatea folosind în principal forţa de muncă şi aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula şi calitatea de întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale.

PFA răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial.

Creditorii îşi vor executa creanţele potrivit dreptului comun, în cazul în care PFA nu are calitatea de comerciant.

PFA îşi încetează activitatea şi este radiată din registrul comerţului în următoarele cazuri:

  • prin deces;
  • prin voinţa acesteia;
  • în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot fi deduse (scazute din venituri) toate cheltuielile legate de business, plus cele declarate:

  • intretinerea propriului apartament,
  • amortizarile si dobanzile legate de achizitionarea unui autoturism,
  • o achizitie imobiliara etc.

Comparație între contribuțiile/taxele ce treuie plătite de o PFA în comparație cu alte forme de societăți comerciale

PFA SRL/SA plătitor de impozit SRL Microîntreprindere
Contributie la sanatate asigurari sociale somaj

fond de risc si accidente

comision ITM

concedii de maternitate

6,5% 7%22%3%

0,5 – 4%

0,25 sau 0,75%

0,75%

7%22%3%

0,5 – 4%

0,25 sau 0,75%

0,75%

Total 6,5% 33,3% – 37,5% 33,3% – 37,5%
Impozit pe profit 16%
Impozit pe dividente 16% 16%
Impozit pe venit 16% (calculat pe diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile) sau o suma fixa, determinata pe baza normelor anuale de venit 2,5%